27 Eylül 2017 Çarşamba

Feng Shui Nedir? - 1. Bölüm: Tarihçe





Feng Shui, çok genel olarak çevrenin insan yaşamına olan etkisini inceleyen bir Çin öğretisidir. Doğanın akışından yaşadığımız mekanlarda en iyi şekilde nasıl faydalanacağımızı gösteren bir felsefedir. Bu öğretinin 6000 sene öncelerine dayandığı arkeolojik kazılardan öğreniyoruz.

Feng Shui’nin kelime anlamı rüzgâr ve sudur. Eski Çin bilgilerinde, çevrenin, insanın refah ve uyumunu nasıl etkileyeceği incelenmiştir. 6000 yıl öncesine dayanan bilgilerde, insanların yaşamlarında, arazinin, dağların ve suyun konumlarının, güvenlik ve refah için nasıl olması gerektiği bilgisi geliştirilmiştir. İlk olarak ilkel insanların doğa şartlarından korunmak, yiyecek ve suya yakın olmak için başlattıkları arayış, zaman içinde gelişerek coğrafi koşulları, yıldızların hareketlerini, pusulanın yönlerini, gözle görülmeyen kozmik enerjileri, zamanın getirdiği değişimleri içine almış, binlerce yıllık gözlem ve tecrübelerle günümüze kadar gelmiştir. Çinliler evlerini doğru yere kurup, doğru düzenlediklerinde doğal akışla bir olacaklarına, böylece yaşamlarının çok daha sağlıklı, huzurlu ve bereketli geçeceğine inanırlar.

Bu bilgi ve uygulamaların hükümdarlar ve toplumda kabul gören düşünürler tarafından Çin toplumunun evlerini ve atalarının mezarlarını inşa ederken kullanıldığı görülmektedir.

Tarihsel süreçte form ve uçan yıldızlar isimli iki ekol olarak gelişen Feng Shui analizinin, günümüzde iki teorinin de bilgilerinden faydalanılarak gerçekleşmesi önerilmektedir. 

Kaynaklar:
· Koyuncu E., Feng Shui Pusula İçimizde, Kaknüs Yayınları, 2011
· Lo R., Feng Shui Essentials, Feng Shui Lo, Hong Kong, 2013

· URL 1: http://madeinfengshui.com/feng-shui-nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder